12 106 av 20 000 underskrifter

Till: Eva Nordmark, arbetsmarknadsminister

Måndagen den 1 juni lämnades förslaget om försämringar i anställningstrygghet över till regeringen. Ett förslag nedlusat med inskränkningar i turordningsregler och arbetares yttrandefrihet – en brandbomb mot Sveriges arbetare.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark borde göra det enda rätta och lägga det i pappersinsamlingen.

Lagstifta inte om att köra över fackföreningsrörelsen, släng förslaget om permanenta provanställningar i pappersinsamlingen.

Varför är det viktigt?

Bland annat innehåller utredningen:

* Enklare och mindre kostsamt för arbetsgivare att säga upp personliga skäl. Undantagen i turordningsreglerna uttökas från två till fem. Gäller alla företag även de med fler än tio anställda.

* Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan de som jobbat lika länge – ålder inte längre en faktor.

* Turordningskretsar får inte längre slås ihop. En driftsenhet – en krets. Rätt till förtur vid anställning efter 9 månader i stället för 12 månader vid visstidsanställning.

* Lagen ska träda i kraft 1 juli 2022, i stället för under 2021 som det står i Januariavtalet. [1]

I praktiken innebär det bland annat att vid uppsägningar behöver en arbetsgivare inte bry sig om turordningsregler. Det vill säga hur länge någon varit anställd. Än mer konkret: Permanenta provanställningar.

Det innebär också att du lättare kan få sparken om du säger emot chefen eller har eller gör något som chefen godtyckligt inte tycker om. Kommunals ordförande Tomas Baudin ger ett exempel på hårfärg:

– Det innebär att man kan få gå om man käftar emot chefen eller om denne tycker att man har fel hårfärg. Det enda sättet att få rätt då är via diskrimineringslagstiftningen och det vet man ju hur lätt det är att få rätt där. Det här innebär en enorm förändring på arbetsmarknaden, säger han till DN. [2]

Vi kan inte gå med på att se våra arbetsplatser bli tysta och rädda.

Flera röster har höjts mot försämringarna. LO, Nordmark själv och Stefan Löfven säger att förslaget måste göras om. Eftersom det är svårt att argumentera för att vi måste ha det sämre.

Men Liberalerna och Centerpartiet är väldigt hungriga på att få igenom detta. Därför måste vi visa att vi är så många fler som motsätter oss detta.

Skriv under namninsamlingen, om du vill stoppa permanenta provanställningar och sparkningsrätt. Stå upp för anställningstrygghet!

[1] SVT.se, https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ar-en-katastrofutredning

[2] DN, Jonas Sjöstedt hotar fälla regeringen om nya las-förslaget blir verklighet, https://www.dn.se/ekonomi/kommunal-om-nya-las-forslaget-valdsamt-angrepp-pa-medlemmar-pa-arbetsplatser/

Tack för din insats! Nästa steg? Dela!

Du skriver under detta som Inte du? Klicka här