2 385 av 5 000 underskrifter

Välfärdsoligarkerna fortsätter göra mångmiljonvinster på skolpengen. Det är tydligt att marknadsskolan gjort utbildning till en kassako för investerare som aldrig ägnat en tanke åt pedagogik. Detta är inte bara ett problem för elever som går i bolagsskolor, utan ännu mer för de kommunala skola som står kvar med hela samhällsansvaret när exempelvis Internationella Engelska Skolan lockat dit elever som inte behöver stöd.

Sveriges befolkning har tröttnat och 9 av 10, en majoritet i varje parti, tycker att vi ska sluta låta vinstdrivna bolagsskolor härja fritt. [1]

Till partiledarna för riksdagens partier

Ni är partiledare och hoppas få folkets förtroende i höstens val.

I undersökning efter undersökning säger 8 av 10, eller 9 av 10, nej till att skolpengen obehindrat ska kunna användas till vinster åt bolagsägare. Vi vill istället att pengarna ska gå till eleverna.

Kommunala skolor lämnas med hela samhällsansvaret när bolagsskolor rekryterar elever med litet behov av stöd, anställer obehöriga lärare och sätter glädjebetyg.

Även en liten justering av systemet för att bolagen inte ska få pengar för det samhällsansvar de inte tar röstades ner av oppositionen i riksdagen.

Så nu frågar vi er alla: är ni intresserade av 9 av 10 väljare i höstens val?

Då måste ni presentera en trovärdig plan på hur bolagsskolorna kan stoppas från att ytterligare segregera skolan och samtidigt tjäna storkovan.

Vi säger ja till ABC, och nej till AB!

 

Men de som tjänar på systemet öser in pengar för att möjligheten att göra profit av skolpengen ska bli kvar. Med lobbyism och dolda avsändare vill de försvara bolagsskolorna till varje pris. [2]

Det gör att även ett mildare förslag om att minska bolagsskolornas skadeverkningar röstas ner i riksdagen. [3]

Det duger inte: därför kräver vi att varenda parti ska ta hänsyn till folkopinionen och öppna ögonen för vad experimentet med marknadsskola lett till.

Runt om i landet organiserar sig lärare, föräldrar och andra bekymrade. Skriv under för att stötta protesterna och se till att vi får en likvärdig skola som gynnar elever istället för välfärdsoligarker.

Källor:

[1] Sveriges Radio, “Väljarna vill begränsa vinster i välfärden“ https://sverigesradio.se/artikel/5882286

[2] Skiftet, “Vi avslöjar välfärdsoligarkernas vänner” https://skiftet.org/2022/05/vi-avslojar-kreab/

[3] Skolvärlden “Skolförslaget fick nej av oppositionen” https://skolvarlden.se/artiklar/skolforslaget-fick-nej-av-oppositionen-duger-inte-att-vanta

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.