10 464 av 20 000 underskrifter

Skiftet är en anspråkslös rörelse. Vi önskar oss ingenting i julklapp - faktum är att vi bara vill ha färre saker i vår Aladdinask!

Vi klarar oss gott utan dåligt samvete över de döda orangutanger som ligger i drivor någonstans i Malaysia - restprodukten som alltså blir i jakten på palmoljan som får fylla Aladdinasken.

Uppmaningen:

Ge oss lite julfrid och fimpa palmoljan helt och hållet, Mondeléz. Vi ser fram emot ett löfte om detta innan julafton, så ni kan göra bättre ifrån er 2019.

Till: Marabou och Mondeléz

Varför är det viktigt?

Skiftet kan i år presentera den stora Aladdinskandalen som kommer få kommentarsfält att brinna till höger och vänster: Mondeléz har beslutat att byta ut just din favoritpralin i Aladdinasken mot smak av död orangutang! Glöm jordgubbscréme, trillingnöt och kaffenougat. I år tuggar miljontals svenskar i sig kasserade primater till Kalle Anka och hans glada gäng.

Det hela bottnar i en ganska enkel ekvation. Det finns palmolja i julgodiset och palmolja är, som vi alla vet, fullkomligt värdelöst om det ska finnas någon planet att bo på framöver.

Glöm allt ljug om att det finns certifikat man kan följa för hållbar palmoljeproduktion. Det är bevisat flera gånger om att dessa certifikat är verkningslösa. Certifikaten finns bara där för att företag ska kunna svära sig fria från ansvar.

Alltså, all palmolja är dålig.

Palmolja får man genom att hugga ner regnskog. I regnskogen bor det bland andra djur orangutanger. Har de ingen skog kvar att bo i får de lägga sig och dö på något lerigt kalhygge som finns kvar medan vi firar jul i Sverige.

Vi vill inte vara Sveriges motsvarighet till Grinchen. Men vi måste konstatera att julen dödar orangutangerna - men det behöver inte vara så här.

Såhär vinner vi

Julen står för dörren, med allt vad det innebär. Alla är redan överens: Vi kan inte fortsätta som vi gör. Det går inte. Evig tillväxt är varken metoden eller svaret på en framtid som rinner oss ur händerna.

Ett snabbt svep på Marabous och Mondeléz hemsida visar på att de utåt gärna vill ta sitt ansvar och visar malligt upp betyg för hur bra de är på att följa sina klimatmål. Gott så. Men om alla betyg och ryggdunk är baserat på något som inte gör någon skillnad - är det då något värt?


Här kan julens verkliga mirakel göra en insats! Nämligen alla Skiftet-aktiva. Vi tänker sätta press på Mondeléz och Marabou med att vara väldigt tydliga i att vi inte tänker vara med på det här skådespelet längre.

Det funkar inte, ingenting blir bättre av så kallad hållbar palmolja. Den är inte hållbar. Det är bara helt vanlig, smutsig, oduglig, värdelös, orangutangdödande, klimatkrossande, människofientlig palmolja.

Därför har vi den här kampanjen där vi tillsammans tydligt frågar Mondeléz: “När ska ni börja lyssna på forskningen och ta bort palmoljan för gott?”. Förändring börjar i det lilla. Därför fokuserar vi på julälsklingen Aladdinasken, sen tar vi det där ifrån när alla andra fattar vad de håller på med.

Mondeléz har enligt sina styrdokument påbörjat en utredning för de här frågorna och den verkar inte ha publicerats än. I en sådan måste de ta i beaktning yttre press, media och forskning, det är vår ingång till att få till en förändring.


Klart vi kan få Aladdinasken fri från palmolja, skriv under kampanjen nu!

LÄS MER:

Natursidan.se, Hård kritik mot miljömärkt palmolja: https://www.natursidan.se/nyheter/hard-kritik-mot-miljomarkt-palmolja/

Natursidan.se, RSPO anklagas för att inte kontrollera skövling av uråldrig regnskog: https://www.natursidan.se/nyheter/rspo-anklagas-for-att-inte-kontrollera-skovling-av-uraldrig-regnskog/

Naturskyddsföreningen, Palmolja: https://www.naturskyddsforeningen.se/palmolja

UandWE.se, Palmolja - “Det största miljöbrottet i vår tid”, https://www.uandwe.se/palmolja-miljo-manniskorattsproblem/

Sveriges radio, Grön märkning räddar inte regnskogen: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=6066458

Green Peace, Indonesiens regnskog och palmoljan: http://www.greenpeace.org/sweden/se/skog/indonesiens-regnskog/palmolja/

Råd och rön, Högt pris för billig olja: https://www.radron.se/artiklar/hogt-pris-for-billig-olja/

Huvudstadsbladet, Djungeln krymper - största boven är palmoljan: https://www.hbl.fi/artikel/djungeln-krymper-storsta-boven-ar-palmoljan-2/

Sveriges natur, Certifierad palmolja tränger undan djungeln: http://www.sverigesnatur.org/aktuellt/certifierad-palmolja-tranger-undan-djungeln/

Expressen, Populära julgodiset som innehåller palmolja: https://www.expressen.se/nyheter/klimat/populara-julgodiset-som-innehaller-palmolja/

 

Tack för din insats! Nästa steg? Dela!

Du skriver under detta som Inte du? Klicka här