Från 1 november behövs en månadslön på 27 360 kronor för att få arbetstillstånd i Sverige. Det har regeringen med stöd från SD bestämt. Motiveringen? Det ska motsvara "en god försörjning".
Nyheten fick Kommunal i Umeå att reagera då de insåg att många av deras medlemmar tjänar betydligt mindre än så. De har nu kallat kommunen till förhandling med kravet att ingångslönerna måste matcha det nya lönegolvet på 27 360 kronor.
"Regeringen har satt en summa på vad som är god försörjning. Vi måste agera på det", säger sektionsordförande Ethel Henriksson. [1]
Till Hans Lindberg, Kommunstyrelsens ordförande i Umeå
Regeringen har definierat vad som ska räknas som “en god försörjning”. Nu har Umeå chansen att vara en föregångsstad. Bra ingångslöner lockar folk att flytta till kommunen och minskar beroendet av inhyrd personal.
Nu förväntar vi oss att ni höjer de lägsta lönerna i era förhandlingar med Kommunal.
Förra året fick drygt 24 000 personer arbetstillstånd i Sverige. Av dessa sökte 9 500 tillstånd i ett yrke som organiseras av Kommunal. [2]
Detta skulle inte bara vara en låglönesatsning. Det handlar även om att folk med arbetstillstånd ska kunna fortsätta arbeta i kommunal verksamhet och inte riskera utvisning.
På måndag 6 november har vi en unik möjlighet. Då inleds förhandlingarna med Umeå kommun. Där har Umeå möjlighet att sätta tonen för framtida löneförhandlingar i hela Sverige.
Med dig och tusentals andra bakom sig väger deras röst ännu tyngre. Backar du Kommunals krav om att höja ingångslönerna?
Källor:
[1] Kommunalarbetaren, Kommunal i Umeå vill ha samma lön som regeringen kräver för arbetskraftsinvandrare https://ka.se/2023/10/13/kommunal-i-umea-vill-ha-samma-lon-som-regeringen-kraver-for-arbetskraftsinvandrare/
[2] Kommunalarbetaren, Kommunals yrken drabbas hårt av nya lönekrav för arbetstillstånd https://ka.se/2023/10/13/kommunals-yrken-drabbas-hart-av-nya-lonekrav-for-arbetstillstand/