35 040 av 50 000 underskrifter

Vårdkonflikten avblåst

Vårdförbundet har kommit överens om ett nytt avtal med Sveriges Kommunder och Regioner (SKR), strejken och övertidsblockaden är därmed avslutad.

Det nya avtalet innebär bland annat arbetstidsförkortningar för de som jobbar natt vilket bör ses som en seger eftersom SKR så länge vägrat förhandla på den punkten.

- Vi har satt frågan om kortare arbetstid högst upp på dagordningen och banat väg för fortsatta förbättringar i framtiden. Frågan är här för att stanna och vi kommer att fortsätta arbeta för hållbara heltider så medlemmarna orkar ett helt yrkesliv. Det arbetet har bara startat, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.

Läs detaljerna om vad det nya avtalet innebär på Vårdförbundets sida här:
https://www.vardforbundet.se/engagemang-och-paverkan/aktuellt/nyheter/vardforbundet-har-sagt-ja-till-ett-nytt-avtal-med-forkortad-arbetstid-och-hogre-loner/

Från klockan 16:00 den 25 april råder det en facklig blockad i vården. 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor i landets samtliga regioner kommer inte att jobba övertid eller mertid förens man nått ett avtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR). [1]

Vi som skriver under det här solidaritetsuppropet är vanliga människor som står bakom Vårdförbundets krav och den personal som deltar i den fackliga konflikten för bättre arbetsvillkor och hållbar arbetstid.

Under pandemin fick vi applåder, sen ingenting. Nu är det dags att lyssna, säger operationssjuksköterskan Maria Lemberg som står bakom Vårdförbundets blockad.

För att vårdarbetarnas strejk och övertidsblockad ska få önskad effekt är allmänhetens stöd viktigt. Därför stärker vi Vårdförbundets förhandlingsposition genom att skriva under det här solidaritetsuppropet.

Det är nu upp till arbetsgivarsidan att se till att den här situationen inte blir onödigt omständlig för allmänheten. Om vårdköerna blir längre och vi står inför ett vårdkaos i sommar – då är det Sveriges kommuner och regioner som är ansvariga, inte vårdarbetarna.

Vårdförbundets krav är rimliga:
- En långsiktig lösning med stegvis arbetstidsförkortning, hållbara scheman och fyra veckors sammanhängande sommarsemester.
- Att lönerna ska höjas så att det blir jämställt, att lönen ska motiveras och att man inte ska vänta ett halvår på utbetalning av beslutade löneförhöjningar.

I dag går sjukvården runt tack vare att jag och andra sjuksköterskor offrar vår fritid, säger Judith Jacobson. [2]

Konflikten i vården kan få jobbiga konsekvenser för vanliga människor i vardagen. Men tro inte att det är vårdarbetarnas fel: Strejken och övertidsblockaden beror på att SKR och Sobona vägrar ge vårdarbetarna bra arbetsvillkor. Konflikten kan orsaka minskad vårdkvalitet, förlängda vårdtider samt att planerad vård kommer att behöva skjutas upp. Men det finns en enkel lösning: Att arbetsgivarna tar sitt ansvar och erbjuder acceptabla arbetstider och jämställda löner. [3]

Skriv under uppropet du med och visa att du backar vårdpersonalen!

Källor

Fotot är taget av Jonas Lundvall för Vårdförbundet under deras manifestation i Stockholm 14 maj.

[1] Aftonbladet, “Vi tänker inte längre betala med vår hälsa”
https://www.aftonbladet.se/debatt/a/KMvBVG/vardforbundet-darfor-gar-63000-i-varden-ut-i-konflikt-i-dag

[2] DN, “Sjuksköterskor hotar med blockad: ”Vi offrar vår fritid””
https://www.dn.se/ekonomi/sjukskoterskor-hotar-med-strejk-vi-offrar-var-fritid/  

[3] DN, “Ingen lösning i vårdkonflikt – blockad nära”
https://www.dn.se/ekonomi/ingen-losning-i-vardkonflikt-blockad-nara/

 

 

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.