67 848 av 100 000 underskrifter

Uppdatering: Björn Söder blir inte talman och han är därför rasande på sina blåbruna samarbetspartners. Det är en storseger för Skiftet-rörelsen.

Läs mer på: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wA8B9A/julia-kronlid-sd-nominerad-till-andre-vice-talman

Sverigedemokraterna vill göra Björn Söder till talman. Men han har diskvalificerat sig med sina grovt homofoba uttalanden och insisterande på att judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar och samer inte kan vara svenskar.

Men han är beroende av Liberalernas röster för att kunna bli vald. Där sätter vi in vår stöt.

Uppmaningen:

Rösta inte fram Björn Söder som talman.

Till: Liberalerna

Varför är det viktigt?

Talmannen är ett av Sveriges högsta ämbeten och talmannen ska företräda hela Sverige utomlands. Björn Söder har också hävt ut sig grovt homofoba uttalanden och att varken samer eller judar är svenskar. Vi kan inte ha en sådan talman i Sverige.

Men det är bråttom då talmansvalet är närsomhelst!

Vad har Björn Söder sagt för homofobiska saker?

Björn Söder har varit tydlig med sitt förakt av HBTQ-personer som han tycker är avarter:

”Vad är det som säger att den sk normaliseringen slutar med att homo-, bi- och transpersoner (hbtq-personer) skall ”normaliseras”? Varför inte personer som begår tidelag (sex med djur) eller pedofili (sex med underåriga)? Dessa sexuella avarter är inte normala och kommer aldrig att vara normala. Normalt är det som vi människor är skapta för, det vill säga att kunna få avkomma och föra släktträdet vidare.”

Han har också sagt att homosexualitet Pride-paraden är pervers, onaturlig och tecken på att Sverige är i förfall. Föraktet är tydligt och en sådan person kan inte företräda hela Sverige.

Vad har Björn Söder sagt om judar och samer?

Söder har vid upprepade tillfällen sagt att judar och samer inte är svenskar. I år skrev han på Twitter:

”De (judar och samer) har minoritetsställning just för att de inte är svenskar”.

Det Söder säger här är att de inte kan vara svenskar och judar eller samer samtidigt. I förlängningen säger Söder att en minoritet inte kan ingå i folket. Svenska Kommittén mot Antisemitism har kraftigt kritiserat Söders uttalanden och sagt att de tycker han är omöjlig som talman. Vi håller med. Sverige kan inte ha en talman som har denna syn på folket och minoriteter.

Måste inte näst största parti få talmansposten?

Nej. Det finns ingen lag som kräver det. Däremot har det funnits en praxis om hur talmän tillsätts. Sverigedemokraterna har själva brutit en rad praxis i riksdagen, tillexempel när det gäller budgeten vilket skapade parlamentariskt kaos 2014. Det finns ingen orsak att följanågon  praxis för att ge Sverigedemokraterna något när de inte känner sig bundna i andra fall.

Hur kan detta lösas rent praktiskt?

Utan Liberalernas röster kan Söder inte bli talman. Därför uppmanar vi dem att inte rösta fram Söder som talman.

Skriv under uppropet om du tycker att Söder är olämplig som talman!

Bildcredd: Frankie Fouganthin har tagit ursprungsbilden som är licensierad enligt Attribution-ShareAlike 3.0 Unported (CC BY-SA 3.0).

 

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.