14 239 av 20 000 underskrifter

Det brinner utom kontroll I Amazonas och Brasiliens president Jair Bolsonaro har godkänt det. 

Illegal skövling hotar planetens gröna lunga och tre miljoner växter och djurs hem. 

Trots det ska EU snart elda på denna katastrof ännu mer genom att skriva under ett handelsavtal med länderna i Latinamerika för att kunna importera billigt kött, soja, trä och andra varor som skapas i Amazonas aska.  

Vi kan fortfarande stoppa detta vansinne, Argentina har redan öppnat upp för att dra sig ur avtalet och ännu är det inte försent för EU att göra samma sak. 

Uppmaningen:

Stoppa handelsavtalet mellan EU och Brasilien.

Till: EU och den svenska regeringen

Varför är det viktigt?

Handelsavtalet mellan EU och Mercosur, det vill säga Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay skulle innebära att det skulle bli ännu enklare att exportera varor till Europa – vilket skulle göra storföretagens fickor ännu fetare.

Politikerna bakom handelsavtalet säger att avtalet innehåller ett ”åtagande för att tackla skövlingen”, men över 600 forskare, två brasilianska urbefolkningsorganisationer och 340 organisationer från civilsamhället, likt Skiftet har synat bluffen. Europa kan inte belöna Bolsonaro och hans kumpaner för att ha eldat på skövlingen och klimatkolapsen sedan han fick makten i början på 2019.

Skövlingen och bränderna är inte den enda anledningen till att vi måste vara oroade för handelsavtalet med Mercosur. Om avtalet går igenom kommer Europa börja importera väldigt mycket mer frukt och grönsaker som har blivit behandlade med förbjudna bekämpningsmedel. Bolsonaro har nämligen lättat på lagstiftningen kring bekämpningsmedel och de stora bolagen har inte varit sena på bollen att sälja kemikalier som idag är förbjudna i EU. Nu sprayas det över grödor som snart kan nå hyllorna I våra matbutiker – om vi inte stoppar vansinnet nu. 

Såhär vinner vi

Skiftet-aktiva har med miljontals andra tidigare stoppat handelsavtal som TTIP och vi kan göra det igen. Den här gången är de dessutom vårt klimat som står på spel, om det är någon gång vi ska stå upp för miljön och mot storföretagen så är det nu. 

Flera av Skiftets systerorganisationer har redan börjat kämpa för att stoppa avtalet mellan EU och Mercosur-länderna, nu sluter vi upp med dem! 

Tillsammans kan få den svenska regeringen att inte skriva under EU:s handelsavtal med Brasilien och i förlängningen EU att slänga avtalet i papperskorgen.

Läs mer:

 
 
Dagens industri, 22 augusti 2019

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.