4 134 av 10 000 underskrifter

Idag missar 170 000 pensionärer att få ett bostadstillägg då de antingen tycker att ansökningsprocessen är för krånglig eller att de inte ens känner till bidraget. 

Experterna är eniga men regeringen släpar efter - reglerna måste förenklas. Vi har fått en ny ansvarig minister och nu i oktober ska riksdagen rösta om reglerna ska förenklas, läget att kunna skapa förändring kan inte bli bättre. Nu sätter vi tillsammans press på politikerna! Skriv under kampanjen. 

Uppmaningen:

Förenkla ansökan om bostadstillägget för pensionärer och se till att alla som har rätt till det får information om hur man söker.

Till: Riksdagen och regeringen

Varför är det viktigt?

Har du jobbat ett helt liv ska du inte tvingas in i fattigdom. Detta känns för de allra flesta givet, men för hundratusentals pensionärer är det här verkligheten.  

För många är bostaden den största kostnaden som äter upp pensionen, trots att det finns ett bostadstillägg som väldigt många pensionärer har rätt till är det få som söker det. [1]

Varför? För att det är för krångligt och många känner inte ens till att de har rätt till bostadstillägget. 

Regeringen vill dessutom att det ska förbli så. 

Riksrevisionen har nämligen i sex års tid försökt få regeringen att ändra reglerna så de blir mindre krångliga, men regeringen tyckte inte att det var nödvändigt. Riksrevisionen har dessutom släppt en rykande färsk rapport som visar att antalet fattiga pensionärer som missar att ta del av förmånen har ökat och är nu uppe i hissnande 170 000 personer. [2]

Majoriteten av dessa är kvinnor.

Pensionärer ska inte behöva leva på smulor för att regeringen gör det krångligt att söka bostadstillägg. 

Vi kräver därför att reglerna förenklas, att information går ut till alla pensionärer så att alla som är berättigade får ta del av tillägget. Ingen ska på ålderns höst tvingas in i fattigdom.

Såhär vinner vi

Ardalan Shekarabi har precis blivit socialförsäkringsminister och vi har därför en perfekt chans att få honom att ta alla pensionärers ekonomi på allvar. 

Som om det inte vore nog ska riksdagen ha en omröstning kring pensionärernas bostadstillägg nu i oktober – vi har alltså en perfekt chans att få dem och Shekarabi att lyssna på oss. Blir vi riktigt många som skriver under uppropet och ligger på politikerna kommer de förstå att vi är många som håller dem ansvariga och accepterar inget annat än förändring. 

Källor:

[1] Hem och hyra, Fattigfällan: Inger, 70, måste j jobba för att klara sin hyra, https://www.hemhyra.se/nyheter/fattigfallan-slar-hart-mot-aldre-och-allra-tyngst-mot-kvinnorna/

[2] Hem och hyra, 170 000 fattiga pensionärer går miste om bostadstillägg https://www.hemhyra.se/nyheter/170-000-fattiga-pensionarer-gar-miste-om-bostadstillagg/

 

Tack för din insats! Nästa steg? Dela!

Du skriver under detta som Inte du? Klicka här