547 av 1 000 underskrifter

Till finansminister Mikael Damberg

Bästa finansminister,

Vi befinner oss i en energikris till följd av kriget i Ukraina. Elräkningarna blir bara dyrare och när hösten kommer stängs mycket av den ryska gasen av. Det kan innebära en elprischock.

Elprischockerna beror inte på att Sverige har för lite el. Sverige exporterar enorma mängder el. Vi exporterar el och importerar elpriser från länder som Tyskland. Samtidigt gör eljättarna storvinster. Vattenfall ökade sin vinstmarginal med 500%. Det kan vi inte tillåta.

Därför kräver vi att regeringen inför en övervinstskatt på elbolagen! Pengarna ska användas som direkt stöd till drabbade hushåll, energieffektivisering av hus och bättre elnät i Sverige.

Varför är detta viktigt?

Många fruktar nästa elräkning. Vi går igenom våra utgifter och ser om vi kan skära ned på kostnader. Samtidigt rullar eljättarna i pengar.

Elbolagen gör övervinster. Vanliga människor får sin lön uppäten av inflationen där elpriset är en stor del för många.

Runt om i världen kräver aktivister i Kanada, Australien och Storbritannien att staten ska beskatta energibolagens övervinster. I Spanien använder regeringen en övervinstskatt på banker för att finansiera gratis kollektivtrafik i tre månader, stipendier och 12 000 nya bostäder. Vi kan göra samma sak med elbolagens övervinster.

Går du med i kampanjen för att beskatta övervinsterna? Pengarna ska stötta de hushåll som drabbas värst av elprischockerna, investeras i energieffektivisering och i bättre elnät i Sverige. Tillsammans kan vi visa att situationen är helt oacceptabel enligt Sveriges befolkning!

Vad är en övervinstskatt?

En övervinstskatt är en engångsskatt som en regering ålägger ett företag. Syftet är att rikta in sig på företag som gynnas ekonomiskt av något som de inte var ansvariga för (t.ex. en oväntad ökning av efterfrågan på elektricitet) och fördela övervinsterna till de som drabbades ekonomiskt, för att öka rättvisan.

Eljättarna gör större vinster på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Vi befinner oss mitt i en energikris där eljättarna gör stora stora vinster medan resten av oss känner av trycket från stigande energikostnader. Det är rimligt att dessa företag återinvesterar en del av sina vinster i samhället i form av skatt.

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.