28 883 av 50 000 underskrifter

Till statsminister Ulf Kristersson, justitieminister Gunnar Strömmer, utrikesminister Tobias Billström och förvarsminister Pål Jonsson

Bästa statsminister, justititieminister, utrikesminister och försvarsminister,

Erdogans Turkiet kräver att Sverige inskränker mänskliga rättigheter för att få gå med i Nato. De kräver att ni i praktiken avskaffar yttrandefriheten, demonstrationsfriheten och föreningsfriheten för många som bor i Sverige.

Ni måste förkasta dessa absurda krav och inte vika er en tum.

Varför är detta viktigt?

Turkiet kräver att Sverige ska bryta mot grundlagen och ett gäng andra lagar för att bli fullvärdiga medlemmar i Nato. Om regeringen ger Erdogan ett finger tar han hela armen när han kräver inskränkningar i:

Demonstrationsfriheten

Turkiets ambassadör kräver att Sverige stoppar alla demonstrationer som stöder ett fritt kurdistan.

Kravet bryter mot demonstrationsrätten.

Föreningsfriheten

Turkiet kräver att Sverige förbjuder pengainsamling till organisationer som Erdogan inte gillar.

(Uppdatering mars 2023: Detta är något regeringen just nu försöker realisera genom sin nya "terrorlag" som sågas av Lagrådet och riskerar att förhindra framtida svensk organisering till stöd för oppositionella mot förtryckande regimer runt om i världen. [1])

Kravet bryter mot föreningsfriheten.

Yttrandefriheten

Turkiet kräver att Sverige förbjuder ”terrorpropaganda” mot Turkiet. Eftersom Erdogan anser att alla som säger mot honom är terrorister betyder det all kritik av honom och Turkiet.

Kravet bryter mot yttrandefriheten.

Asylrätten

Turkiet kräver att Sverige utlämar alla som Turkiet anser är terrorister. Erdogans Turkiet definerar dock alla som regimen inte gillar som terrorister.

Regegeringen säger att Sverige inte kommer lämna ut svenska medborgare. Men de vägrar säga om de tänker lämna ut icke-medborgare som söker asyl.

Kravet bryter mot asylrätten.

Vapenexport

Turkiet kräver att Sverige exporterar vapen till Turkiet och inga mer embargon får utfärdas. Dessa vapen ska gå till att invadera Syrien och krossa kurderna som räddade världen från IS.

Det bryter mot vapenexportlagarna.

”Underrättelsesamarbete”

Turkiet kräver att Sverige samarbetar med att åsiktsregistrera människor. Det betyder olaglig spaning på människor vars ”brott” är att de inte är för Erdogan.

Kravet bryter mot integriteten.

Sverige får inte gå Erdogan till mötes. Vår demokrati är för viktig för det. Inga Erdoganlagar!

Källor:

[1] Dagens nyheter, Tomas Ramberg: En gummilag åt Erdogan: https://www.dn.se/sverige/tomas-ramberg-en-gummilag-at-erdogan/

Dagens nyheter, Orosmolnen innan nya samtalen – regeringen vill ge Turkiet en ”vinst”: https://www.dn.se/sverige/orosmolnen-innan-nya-samtalen-regeringen-vill-ge-turkiet-en-vinst/

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.