5 347 av 10 000 underskrifter

Almedalen 2018 kan sammanfattas med nazister som misshandlar, hotar och skrämmer deltagare samtidigt som polisen står och tittar på. Polisen skyller på att det saknas lagar men polisen har visat att de kan agera mycket hårdare mot nästan alla andra grupper i samhället. Nu måste regeringen tillsätta en haverikommission för att utvärdera polisens agerande i Almedalen.

Uppmaningen:

Tillsätt en haverikommission för att utvärdera polisens agerande i Almedalen 2018.

Till: Morgan Johansson, justitieminister

Varför är det viktigt?

Demokratin kräver inte bara ett rätt att yttra sig utan även en möjlighet att göra det utan hot. Polisen har under hela Almedalsveckan valt att skydda nazisternas rättigheter framför alla andra. Därför behövs en haverikomission.

Polisen gav nazister tillstånd att manifestera brevid RFSL-Ungdom som var tvugna att ställa in sin närvaro då nazister attackerat över 50 Pride-evenemang runt om i Sverige. När Annie Lööf talade tilläts nazisterna skrika ”folkförrädare”, men när en kvinna buade på Jimmie Åkesson fördes hon bort. Det finns också film av en polis som tillrättavisar en HBTQ-aktivist som framför polisens ansikte får sin flagga stulen av en nazist. På nazisternas tal skrek en talare om att antirasister skulle få komma till ”sommarläger” för omskolning. Vi alla vet vad nazister menar när de talar om läger.
Alla dessa exempel visar hur polisen verka ha en måttstock för alla andra och en för nazister.

I början av Almedalen sa Morgan Johansson att han litade på polisens taktiska bedömning. Nu när vi kan se resultatet har vi svårt att tro att någon delar Johanssons åsikt. Därför måste det till en haverikomission som utreder polisen insats i Almedalen. Sveriges största tidning har redan krävt det och om polisen och regeringen vill återupprätta sitt förtroende bör de själva driva på för att få det till stånd så fort som möjligt.

Läs mer:

Aftonbladet, Visby domprost är ett föredöme, https://www.aftonbladet.se/ledare/a/bK21PB/visby-domprost-ar-ett-foredome