5 673 av 10 000 underskrifter

Ingen organisation klarar av att överleva utan pengar, inte heller högerextrema organisationer och nyhetssajter. För att få in pengar ber de om donationer och säljer kläder, böcker och klistermärken. Donationer och försäljningar sker över internet med olika typer av betalningslösningar.

Skriv under det öppna brevet om du också vill att Sveriges banker, Swish, Bankgirot, PayPal och Stripe ska stänga ner sina tjänster för högerextrema organisationer som Alternativ för Sverige och Nordisk Alternativhöger.

Det öppna brevet:

Till: Stripe, Swish, Bankgiro och Sveriges banker

Kära betaltjänster,

Vi är många som är oroade över hur extremhögerns tillväxt. En av anledningarna till att de kan växa så mycket just nu är för att de använder era verktyg för att samla in pengar. 

Vi vill därför att ni stänger ner dessa extrema organisationers konton till era tjänster då de hotar vår demokrati. Stripe gjorde det i somras för en organisation i Frankrike, vi ber er att göra samma sak i Sverige. 

Med vänliga hälsingar

Skiftet-aktiva

Varför är det viktigt?

Tack vare den digitala utvecklingen har det blivit allt enklare att finansiera projekt som annars hade tagit år att få lönsamma. Det kan vara alltifrån självvattnande krukor till stora filmprojekt.

Detta har extremhögern också tagit fasta på.

Det rasistiska partiet Alternativ för Sverige, AfS, använder sig idag av både betaltjänsten Stripe, Bankgiro och av Swish, varav de två sista samägs av de stora bankerna i Sverige. [1]

Detta betyder alltså att svenska banker idag hjälper högerextrema krafter att bli ekonomiskt starka. Om vi lyckas strypa deras finansiering så kommer AfS få det betydligt svårare att sprida sin hatpropaganda.

Nordisk Alternativhöger, NA, har sålt antisemitiska klistermärken som partistyrelseledamot satt upp på valaffischer exempelvis.

När Uppdrag Granskning släppte sitt avsnitt om hur de har granskat AfS och Nordisk Alternativhöger stängde den sistnämnda ned sin webbshop snabbare än blixten. Det om något visar att dessa tuffa grabbar lätt blir rädda om de blir granskade.

Skiftet har även gjort en granskning som visar att långt fler högerextremister än AfS och NA använder sig av Stripe, PayPal och Swish för att finansiera sina verksamheter. Betalningslösningarna spelar alltså en avgörande roll för att de högerextrema organisationerna ska få ut sitt budskap.

Det internationella företaget Stripe har tidigare stängt ned sina tjänster för den franska högerextrema och rasistiska organisationen Génération Identitaire. Vi kräver nu att de svenska bankerna, PayPal och Stripe nu gör samma sak för AfS, NA och de andra organisationerna på Skiftets lista.

Bara för att en teknik är ny betyder inte det att den ska få användas för att störta vår demokrati.

Blir vi riktigt många så kommer bankerna, PayPal och Stripe förmodligen att lyssna, det gjorde i alla fall Stripe i Frankrike när vanliga människor som du och jag protesterade.

Källor:

[1] Flamman, Betalföretagen blir mellanhänder för rasistisk verksamhet, http://flamman.se/a/betalforetagen-blir-mellanhander-for-rasistisk-verksamhet

Läs mer:

Skiftet, Betalningslösningarna som stödjer hatet, https://skiftet.org/2018/11/betalningslosningarna-som-stodjer-hatet/

SVT, Så försöker alt-rightrörelsen förändra Sverige med rasistisk propaganda, https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/sa-forsoker-alt-rightrorelsen-forandra-sverige-med-rasistisk-propaganda

Tack för din insats! Nästa steg? Dela!

Du skriver under detta som Inte du? Klicka här