5 947 av 10 000 underskrifter

Till: Sveriges regering, EU:s medlemsländer och EU:s institutioner

Kravet: Lämna Energy Charter Treaty och stoppa dess expansion till andra länder! Avtalet tillåter kol-, olje- och fossilgasbolag att hindra omställningen till ett förnybart energisystem. Avväpna fossilbolagen nu, så att de inte längre kan hejda brådskande klimatpolitik.

Varför är detta viktigt?

Den växande klimatrörelsen gör att kol, olja och fossilgas börjar fasas ut i flera länder. För att klara klimatomställningen och undvika en förvärrad kris måste användningen av fossila bränslen minskas rejält. Men företagen som räknat med miljardvinster på klimatförstörelsen slår tillbaka.

ECT - Energy Charter Treaty (Energistadgefördraget) - heter ett fulhandelsavtal som utsätter 53 länder för risken att stämmas. Demokratin och klimatarbetet får stå tillbaka när bolagens rätt till vinst trumfar allting annat. De speciella direktörsdomstolar som avgör fallen kan också avskräcka regeringar från att överhuvudtaget driva bra klimatpolitik. Och nu storsatsas det på att få in fler länder i avtalet.

Nederländerna stäms av tyska RWE för att fasa ut kolen, svenska Vattenfall stämmer Tyskland för att de vill lägga ner kärnkraften och alla viktiga beslut för klimatet riskerar att hamna i en företagsvänlig direktörsdomstol.

Samtidigt växer motståndet och nära 1 miljon européer har skrivit under mot ECT. För att Sverige, EU:s medlemsländer och EU:s institutioner ska dra sig ur avtalet, och stoppa expansionen behövs det fler underskrifter.

Bli en del av miljonmotståndet mot fulhandelsavtalet ECT, skriv under!

Läs mer om ECT:

FAQ om Energistadgefördraget

Samarbetspartner:

PUSH Sverige

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.