578 av 1 000 underskrifter

Till:

Socialminister Lena Hallengren

Vi kräver:

Vi kräver en lag som gör att vårdbiträden i Sverige vågar berätta om missförhållanden i vården. En lag som skyddar dem från att drabbas av repressalier och som straffar de arbetsgivare som tystar vårdpersonalens röster. Vi måste förhindra fler onödiga dödsfall inom äldreomsorgen. Vi kräver en lex Stine!

Varför är det här viktigt?

Vårdbiträdet Stine Christophersen fick en varning för bristande lojalitet. [1] Det hon förtjänar är en medalj för att hon slagits för de äldre som Attendo utsatte för stora risker under coronapandemins början, och även de som dog och deras anhöriga.

För alla vårdbiträdens skull, och till skydd för alla de som bor på äldreboenden i Sverige, krävs det en ny lag som visar att Stina gjorde rätt!

I offentlig vård har vårdbiträdena meddelarskydd: En grundlagsskyddad rätt att anonymt lämna information till massmedier. Denna ska egentligen gälla även privatanställda vårdbiträden, men i SR-dokumentären “Det illojala vårdbiträdet” framgår att Attendo utövar repressalier mot vårdbiträdet Stine just för att hon använt sin rätt att meddela om missförhållanden. [2] Attendo anser att lojalitetsplikten gentemot arbetsgivaren väger tyngre.

Detta utgör en stor risk för de som bor på Attendos äldreboenden landet runt, men också alla som bor på andra privata vårdinrättningar. Det ska vara solklart för vårdbiträden att slå larm när privata vårdbolag som Attendo sätter högre värde på sina egna varumärken än på människors liv, som de gjort under coronapandemin. Det ska inte råda några tvivel om att ens egen anställning är skyddad när man uppmärksammar allmänheten på faror och övertramp. [3] Detta är helt avgörande för att människor ska kunna känna sig trygga på svenska boenden och vårdinrättningar.

Därför krävs det en ny lag som gör det lika självklart att påtala fel oavsett om man arbetar inom privat eller offentlig vård. Vi vill förhindra fler onödiga dödsfall inom äldreomsorgen - därför kräver vi nu en lex Stine!

 

Källor

[1] Sveriges Radio, “Hon larmade när rutinerna brast – kallades illojal” https://sverigesradio.se/artikel/hon-larmade-nar-rutinerna-brast-kallades-illojal

[2] Sveriges Radio, “Del 1/2. Det illojala vårdbiträdet” https://sverigesradio.se/avsnitt/1712975

[3] “Rätten att meddela och offentliggöra uppgifter gäller för anställda på statliga och kommunala myndigheter, kommunala bolag som kommunen har ett avgörande beslutanderätt över samt anställda i privat verksamhet inom skola, vård och omsorg som till någon del är offentligt finansierad.” Källa: Dagens medicin “Kommunal vill se en lex Stine” https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/kommunal-halsa/kommunal-vill-se-en-lex-stine/

Tack för din insats! Nästa steg? Dela!

Du skriver under detta som Inte du? Klicka här