2 546 av 5 000 underskrifter

Tillsammans sa vi “Nej till marknadshyra!” och januariavtalet föll. Nu har hyresvärdarna hittat en farlig genväg, som kan smyga in marknadshyror ändå. Och faran är att SD-regeringen vill lyssna. [1] Men vågar de det, om vi reser oss mot marknadshyror igen?

Efter att hyresvärdarna flera gånger misslyckats med att få politikerna att införa marknadshyror så har de letat efter nya taktiker och de skenande räntorna har gjort dem desperata. Senaste året har de genomfört en rad attacker med ett mål: att införa marknadshyror genom att sabotera modellen för hyressättning inifrån. 

Hyresvärdarna vill helt enkelt slippa förhandla med hyresgästerna.

2023 försökte hyresvärdar i Malmö, med skurkbolaget Heimstaden i spetsen, att höja hyran två gånger under samma år – utan att förhandla. Men det stoppade vi genom gräsrotsmobilisering från Hyresgästföreningen och andra bostadsaktivister. [2] Vi kan stoppa hyresvärdarnas fuskmetoder!

Men hyresvärdarnas attacker kommer bara fortsätta, och de arbetar på flera fronter. Med en vänligt sinnad regering och ekonomisk kris som anledning har värdarna nu det bästa läget på länge att en gång för alla bli av med förhandlingssystemet, och därmed få möjlighet att själva sätta hyran som de vill.

I dagsläget är det bara SD som står i vägen för förslaget då det skulle drabba deras väljare hårt. Men tack vare Granskningsinstitutet Klägget har vi fått insyn i hur SD sålt ut sig till friskolelobbyisterna. [3] Nu knackar även hyresvärdarnas lobbyister på deras dörr.

Genom att skriva under den här namninsamlingen visar du att Sveriges befolkning fortfarande står fast i sitt motstånd mot marknadshyror. När partierna i riksdagen blir påminda om var väljarna står kommer de tveka nästa gång hyresvärdarnas lobbyister vill försöka driva på för marknadshyror.

Det som kommer stoppa marknadshyror från att drivas igenom den här mandatperioden är om SD-regeringen helt enkelt tycker att det inte är värt det rent PR-mässigt. Därför säger vi fortsatt nej till marknadshyra, skriv under nu!

Källor

[1] Aftonbladet, “SD öppnar för marknadshyra: "Häpnadsväckande"”
https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/RGMerJ/sd-oppnar-for-marknadshyra-hapnadsvackande

[2] SVT, “Ingen dubbelhöjning av hyran i Malmö – får tillbaka pengar nästa år”
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/hyresgaster-i-malmo-slipper-andra-hojning-av-hyran

[3] Klägget, “Så blev SD en del av klägget”
https://klagget.nu/2024/01/18/sa-blev-sd-en-del-av-klagget/

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.