5 731 av 10 000 underskrifter

Orangutangerna får allt mindre djungel att leva i på grund av att svenska staten subventionerar palmolja som bränsle i våra bilar. Detta måste vi nu sätta stopp för.

Uppmaningen:

Riksdagen måste se till att svenska motorer drivs på bränsle som inte gör orangutangerna hemlösa.

Till: Riksdagen

Varför är det viktigt?

Vad har glass, rengöringsmedel och smink gemensamt? De kan alla innehålla palmolja. Det gör även svensk biodiesel, men kallas för PFAD då det är en palmoljeprodukt som just nu räknas som avfall och inte produkt. Vi ska snart åkterkomma till varför den skillnaden är viktig.

Palmolja som drivmedel bidrar till att regnskogar huggs ned i rasande fart. När SVT besökte provinsen Riau ön Sumatra i Indonesien kunde journalisten inte hitta någon kvarvarande regnskog, det han möttes av var ett grönt hav av nyplanterade palmer. [1] 

Dessutom lever de som jobbar på palmoljeplantagerna ofta under fruktansvärda villkor och barnarbete är inte ovanligt.

Det är alltså en produkt som bidrar till den gobala uppvärmningen, utnyttjar barn, bidrar till konflikter och gör alla djuren i regnskogen hemlösa som får skattelättnader här hemma i Sverige.

Varför får då denna minst sagt usla produkt skattesubventioner frågar sig vän av ordning? Jo för att PFAD räknas som avfall och inte som produkt. 

När regeringen ville ändra på detta röstades förslaget ned av riksdagen. Neste, ett finskt oljebolag som totalt dominerar den svenska marknaden när det kommer till biodiesel, anlitade PR-firman Westander för att se till att alliansen och Sverigedemokraterna röstade emot regeringens förslag. [2]

Nu ligger frågan istället på is.

Så här vinner vi

Det politiska läget i Sverige har aldrig varit så stökigt som det är nu och vi kan närsomhelst få en ny regering. De första 100 dagarna är alltid väldigt viktiga för den nytillträdda regeringen. Tillsammans kan vi få orangutangerna på dagordningen.

Liberalernas miljöpolitiske talesperson Lars Tysklind har sagt att han inte är helt nöjd med beslutet att Sverige fortsätter subventionera palmolja som bränsle. L har brutit med alliansen ett flertal gånger, till exempel i frågan om pappamånader. Vi har alltså en god chans få L att göra palmoljan i våra biltankar till sin miljöfråga.

Jimmie Åkesson anklagade Annie Lööf att vara en orangutangmördare i valrörelsen, att hans eget parti också röstade för att skjuta på beslutet om palmolja i biodieseln verkade däremot ha gått Åkesson förbi. Nu måste vi få SD att rannsaka sig själva och inte gå i orangutanmördarnas ledband. 

Allt börjar med ett upprop. Kan du skriva under det?

Källor:

[1] SVT, Regnskog skövlas trots miljömärkning av palmolja, https://www.svt.se/nyheter/utrikes/regnsskog-skovlas-trots-miljomarkning-av-palmolja

[2] ETC, Svenska skattemiljarder till palmoljeproduktion, https://www.etc.se/klimat/svenska-skattemiljarder-till-palmoljeproduktion

 

 

Tack för din insats! Nästa steg? Dela!

Du skriver under detta som Inte du? Klicka här