1 619 av 5 000 underskrifter

Svenska storbanker och statliga pensionsfonder har investerat över 3,5 miljarder kronor i företag som skövlar och bränner ned Amazonas. Värst av alla är Nordea.

Flera av bankernas ”hållbarhetsfonder” har investerat i företag verksamma i Amazonas som odlar soja och bereder betesmark för kött som går på export.

Stoppar vi investeringarna kan vi stoppa skövlandet!

Uppmaningen:

Sluta investera i företag som bränner och skövlar Amazonas regnskog!

Till: Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank, Länsförsäkringar, Danske Bank, Skandia och de statliga AP-fonderna.

Varför är det viktigt?

Amazonas är jordens lunga och alla minns med skräck hur regnskogen brann nyligen. Några som inte verkar tagit intryckt är de största bankerna på den svenska marknaden.

Nu kan konsumentorganisationen Fair Finance Guide visa att storbankerna investerar i företag som skövlar och bränner ned regnskog i jakt på betesmark och sojaodlingar som blir till djurfoder. I Amazonas bor det också urfolk vars mänskliga rättigheter kränks när deras territorier koloniseras och exploateras av industriell utvinning. Men det är inte bara banker som gör detta, även de statliga AP-fonderna har också fingrarna i syltburken.

Men kan inte konsumenter göra ett enkelt medvetet val? Nej, för hela tre av bankernas ”hållbara” fonder investerar i bolag som förstör Amazonas. Därför behöver vi få bankerna och de statliga AP-fonderna som är inblandade att dumpa sina investeringar.

Hur vinner vi?

Bankerna kommer inte ändra sig om de inte får höra från deras kunder. Om vi blir tillräckligt många kan vi putta dem i rätt riktning. Får vi en av bankerna eller fonderna att ändra sig blir det lättare att påverka de andra. Då faller de som dominobrickor.

Samarbetspartners

Amazon Watch

Källor:

Läs mer om Fair Finance Guides granskning: https://fairfinanceguide.se/nyheter/2020/svenska-sparpengar-i-amazonas/

Tack för din insats! Nästa steg? Dela!

Du skriver under detta som Inte du? Klicka här