8 923 av 20 000 underskrifter

Läget är värre än någonsin för Amazonas. [1] Svenska storbanker och statliga pensionsfonder har investerat över nio miljarder kronor i företag som skövlar och bränner ned Amazonas. Värst av alla är Nordea.

Flera av bankernas ”hållbarhetsfonder” har investerat i företag verksamma i Amazonas som odlar soja och bereder betesmark för kött som går på export.

Stoppar vi investeringarna kan vi stoppa skövlandet!

Uppmaningen:

Sluta investera i företag som bränner och skövlar Amazonas regnskog!

Till: Nordea, SEB, Handelsbanken, Swedbank, Länsförsäkringar, Danske Bank, Skandia och de statliga AP-fonderna.

Varför är det viktigt?

Amazonas är jordens lunga och vi minns inte en tid då Amazonas inte brann med jämna mellanrum. Några som inte verkar tagit intryckt är de största bankerna på den svenska marknaden.

Nu kan konsumentorganisationen Fair Finance Guide visa att storbankerna investerar i företag som skövlar och bränner ned regnskog i jakt på betesmark och sojaodlingar som blir till djurfoder. I Amazonas bor det också urfolk vars mänskliga rättigheter kränks när deras territorier koloniseras och exploateras av industriell utvinning. Men det är inte bara banker som gör detta, även de statliga AP-fonderna har också fingrarna i syltburken.

Men kan inte konsumenter göra ett enkelt medvetet val? Nej, för hela tre av bankernas ”hållbara” fonder investerar i bolag som förstör Amazonas. Därför behöver vi få bankerna och de statliga AP-fonderna som är inblandade att dumpa sina investeringar.

Hur vinner vi?

Bankerna kommer inte ändra sig om de inte får höra från deras kunder. Om vi blir tillräckligt många kan vi putta dem i rätt riktning. Får vi en av bankerna eller fonderna att ändra sig blir det lättare att påverka de andra. Då faller de som dominobrickor.

Nordea har kommenterat rapporten men skjuter undan sitt ansvar. Man hänvisar till de företag Nordea placerat sina fonder hos har det yttersta ansvaret. Detta är fel. Bankerna har all möjlighet att flytta sina investeringar. [2]

Vi ser dock att protesterna ger effekt. 2020 års högljudda protester fick storbankerna att agera. Men vi kan höja temperaturen ytterligare för att bankerna ställa högre krav på företagen de investerar i. Eller avsluta sina investeringar helt och hållet.

Att Nordea känt att de måste kommentera protesterna visar på att de vill rädda sitt skinn från dålig PR. Skriv under uppropet för att trycka på Nordea och storbankerna ytterligare – det gör skillnad!

Samarbetspartners

Amazon Watch

Källor:

[1] Naturskyddsföreningen, https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/amazonas-svenska-bankers-investeringar-hotar-regnskogen/

[2] Nordea kommenterar rapport om Amazonas, https://www.nordea.com/sv/nyhet/nordea-kommenterar-rapport-om-amazonas

Läs mer om Fair Finance Guides granskning: https://fairfinanceguide.se/nyheter/2020/svenska-sparpengar-i-amazonas/

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.