14 222 av 20 000 underskrifter

Stoppa åtstramningen av sjukförsäkringen!

SD-regeringen vill införa tuffare regler för sjukförsäkringen som innebär att sjuka människor slutar få sjukpenning och tvingas ut i arbete. I början av april presenterades regeringens utredning som nu får massiv kritik. [1] Sjuka människor kommer att bli fattigare och sjukare.

SD lovade att stoppa alla åtstramningar av sjukförsäkringen när Tidöavtalet slöts. [2] Deras väljare är nämligen bland de värst drabbade när sjuka kickas ut ur systemet, blir av med ersättning och tvingas ut i arbete igen. Men som bekant är SD:s löften inte värda ett korvöre.

Det nya förslaget som regeringens utredare Per Johansson presenterade i början av april innebär att många fler kommer bli av med sjukpenningen efter 180 dagar och då tvingas söka alla jobb man anses kunna utföra. Det är en chocksänkning från dagens tidsgränser på 365 dagar eller 550 dagar i särskilda fall.

Vi kräver att SD-regeringen skrotar utredningen och stoppar åtstramningen av sjukförsäkringen.

Människor med långvarig sjukdom behöver samhällets stöd. Egentligen borde det inte finnas några tidsgränser alls på sjukförsäkringen. Utförsäkring och ekonomisk utsatthet gör inte människor friskare.

Källor

[1] SVT, “Oppositionen ratar sjukförsäkringsförslaget: ”Hjärtlöst””
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/oppositionen-ratar-sjukforsakringsforslaget-hjartlost

[2] Dagens ETC, “Förslaget: Tvinga sjuka att jobba igen”
https://www.etc.se/inrikes/foereslaget-tvinga-sjuka-jobba-igen

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.