1 336 av 2 000 underskrifter

Människor som klamrar sig fast vid flygplan. Nyfödda bäbisar som kastas över stängsel i hopp om att de kanske klarar sig bättre på andra sidan utan sina föräldrar. Nu fruktar många inför vad ett nytt talibanstyre kan innebära i Afghanistan. Sist var tvångsäktenskap, barnäktenskap, förtryck och avrättningar en del av vardagen.

Migrationsverket har "pausat" asylärenden från Afghanistan. Något som inte är förenligt med svensk lag [1]. De har gjort så för att bevaka utvecklingen i Afghanistan. Men om man känner att man inte kan sätta sitt namn på ett utvisningsbeslut borde det bli ett beslut om asyl istället.

Än finns chans för Sverige att agera. Att stoppa utvisningar till Afghanistan räcker inte. Stå upp för asylrätten, häv Migrationsverkets olagliga beslutspaus, ta emot människor på flykt.

Till Migrationsverket, utrikesminister Ann Linde och migrationsminister Morgan Johansson

Öppna ögonen, se verkligheten och ta emot de människor som är på flykt från Afghanistan och som söker sig till Sverige. Inte bara lokalanställda svenskar.

Migrationsverkets paus på handläggningar kring asylärenden från Afghanistan måste hävas. Självklart måste de börja behandla dessa ärenden.

 

Medan diplomater och lokala afghanska styrkor snabbt flygs ut med militärflygplan finns det inga fler flygningar för många människor som söker skydd - de är utlämnade åt sitt eget öde. Vi kan inte acceptera detta!

De första länderna har meddelat att de har för avsikt att erbjuda tusentals afghaner skydd och asyl, t.ex. Kanada, Albanien och Kosovo [2]. Sverige måste också hjälpa till.

Tiden är knapp, vi måste evakuera skyddssökande så snart som möjligt, eftersom talibanerna redan håller på att stänga gränser och flygplatser. Vi uppmanar den svenska regeringen: Sverige måste ta emot utsatta människor från Afghanistan och stå upp för asylrätten!

Källor:

[1] Arbetaren, "Asyljurister: Beslutsstoppet är olagligt": https://www.arbetaren.se/2021/08/20/asyljurister-beslutsstoppet-ar-olagligt/

Sveriges radio, "Linde: Över 170 personer evakuerade från Afghanistan": https://sverigesradio.se/artikel/presskonferens-med-utrikesminister-ann-linde-s

Aftonbladet, "WHO larmar: Sjukvårdsmaterial kan inte levereras till Afghanistan": https://live.aftonbladet.se/supernytt/news/who-larmar-sjukvaardsmaterial-kan-inte-levereras-till-afghanistan.GDsxwXDg4

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.