5 667 av 10 000 underskrifter

Till EU-kommissionär Ylva Johansson och statsminister Ulf Kristersson

Vi är alla invånare i Sverige, internetanvändare och många av oss har rösträtt.

Vi är oroliga för EU:s senaste långtgående lagförslag för massövervakning av privat kommunikation. Det skulle i praktiken förbjuda populära appar som Signal och Whatsapp. I USA talas det om att förbjuda appar som läcker data, men nu verkar det som att vi i EU ska förbjuda de som inte läcker data.

Från våra privata familjebilder till visselblåsares rätt att meddela sig till media utan att övervakas: detta förslag går på alla utan urskiljning.

De kriminella kan alltid bygga nya kommunikationskanaler, men för en genomsnittlig internetanvändare förbjuds kryptering av lagförslaget.

Ylva Johansson, lyssna på kritiken och dra tillbaka förslaget!

Ulf Kristersson, se till att regeringen säger nej till EU:s massövervakning.


Chat Control 2.0 är namnet på ett nytt massövervakningsförslag från EU. Just nu står den svenska regeringen bakom förslaget. Men vi som skrivit under gör det inte:

Dina privata bilder och meddelanden är dina. Oavsett om det handlar om intima bilder eller bara privata från en semesterresa så är det rimligt att du ska få lov att kryptera dessa om du vill.

Internet är fullt av snokande storföretag och kriminella ligor som vill använda, sälja eller utnyttja dina personliga uppgifter. Kryptering som finns i Signal eller Whatsapp kan nu förbjudas helt. Det lämnar inget utrymme för din integritet.

Visselblåsare, oppositionella och kvinnojourer är bara några som brukar använda kryptering som extra skydd när de meddelar sig. Nu vill staterna i EU ha full tillgång till detta, från Sverige till Ungern. [1]

Övervakningen smittar alltid till nya områden. Massövervakning motiveras med att stoppa övergreppmaterial på barn eller andra hemska brott. De som delar övergreppsmaterial håller till på Darknet och kommer inte drabbas. Istället klämmer Chat Control åt den enskilda internetanvändaren. Vi kan stärka skyddet för barn utan att läsa allas meddelanden.

Redan nu börjar åndamålsglidningen. Om staten har det här kraftfulla vapnet, varför inte utnyttja det? Vi behöver inte ens ta upp länder som Ungern utan kan peka på regeringens planer på att göra vårdpersonal och bibliotekarier till angivare, som har en skyldighet att rapportera papperslösa. Klimataktivister? Eller de som stödjer en befrielserörelse utomlands som terrorklassats av politiska skäl.

Källor:

[1] Dagens ETC, Så hotar Chat Control källskyddet https://www.etc.se/kronika/saa-hotar-chat-control-kaellskyddet

[2] Aftonbladet, Bedrövligt av regeringen att säga ja till chat control https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/76xrr4/chat-control-bedrovligt-att-regeringen-sager-ja

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.