5 050 av 10 000 underskrifter

Uppropet

Stoppa utnyttjandet av kryphål för att säkerställa att den rikaste procenten svenskar betalar samma andel skatt som vanliga svenskar.

Varför är det viktigt?

Enligt ett avslöjande av tidningen DagensETC kan en miljardär som äger hundratals matvarubutiker och skatteplanerar betala mindre andel skatt än en kassörska som jobbar i en av butikerna. [1]

Den rikaste procenten ska inte betala en lägre andel skatt på sina inkomster och tillgångar än vanliga svenskar som lärare, poliser och sjuksköterskor. Buffetregeln — en enkel princip om skatterättvisa som ber alla att betala efter förmåga - skulle sätta stopp för detta.

Sverige skulle kunna få in miljarder mer varje år till välfärden genom att introducera Buffetregeln som sätter sätta stopp för alla avdrag och kryphål för miljardärerna. Kravet är enkelt på miljardärerna - betala lika mycket i skatt som vanligt folk gör på sina inkomster.

Både regeringen och oppositionen tittar noggrant på sätt att öka statens intäkter. Kan du skriva under namninsamlingen som ber våra politiker att införa Buffetregeln?

Vad är egentligen Buffetregeln? 

Tack vare kryphål och dyra revisorer kan Antonia Ax:son Johnsson som äger butiker komma undan med att bara betala 18 procent i skatt på sina inkomster. Hon tjänar 4,5 miljoner kronor varje månad. Kassörskan Lillian som jobbar i en av hennes butiker betalar motsvarande 23 procent på sina inkomster från att jobba i butiken. 

Bara genom att återinföra arvs-och gåvoskatten och förmögenhetsskatten skulle Sverige kunna få in 10 miljarder mer varje år till välfärden. Sverige har mellan 2005 och 2008 sänkt skatten med cirka 40 miljarder kronor varje år. [2] Idag är vårt land ett skatteparadis för de rika.

Buffetregeln skulle i Sverige se till att miljardären betalar samma andel skatt genom att stänga kryphål som finns idag. Exakt hur en sådan regel ska utformas vill Skiftet ta reda på. Vi kommer försöka få in pengar till en rapport som avslöjar kryphålen och föreslår hur vi kan göra så att de allra rikaste betalar samma skatt som alla andra.

Regeln är uppkallad efter den amerikanska miljardären Warren Buffet som blev arg över att hans sekreterare betalade en högre andel skatt än vad han gjorde. Så han föreslog en miniminivå på att betala skatt för att stoppa den rikaste procenten att aggressivt utnyttja avdrag och kryphål.

Varför behöver Sverige en buffetregel?

Kryphål har länge varit de rikaste svenskarnas egen lilla hemlighet eftersom det kostar mycket pengar att anlita skatteexperter som kan leka ‘katt och råtta’ med vårt skatteverk.

Enligt Dagens ETC finns en rad svenska miljardärer som betalar mycket lägre andel skatt på sina inkomster än vanligt folk. Exempelvis betalar vissa miljardärer så lite som 12 procent i skatt på sina inkomster. Många tror att miljardärer och miljonärer betalar en stor andel av sina inkomster i skatt men bara 0,7 procent betalar mer än 50 procent av inkomsten.

Allt mer av miljardärernas inkomster kommer från kapitalinkomster samt att de skatteplanerar via aktiebolag. Med en Buffetregel skulle välfärden bäras mer jämt av befolkningen och beskatta de rikas smitande. Den skulle dra in miljarder till statskassan genom att effektivisera vårt skattesystem.

Det är dags att stänga kryphålen!

Källor:

[1] DagensETC, Miljardär betalar lägre skatt än en kassörska på Willys, https://www.etc.se/inrikes/miljardar-betalar-lagre-skatt-en-kassorska-pa-willys 

[2] DagensETC, Sverige – skattesänkningarnas extremland, https://www.etc.se/inrikes/sverige-skattesankningarnas-extremland

Läs mer: Erik Sandberg, Jakten på den försvunna skatten: så blev Sverige ett skatteparadis för de rika

 

Tack för din insats! Nästa steg? Dela!