4 222 av 10 000 underskrifter

Uppdatering 31 januari 2024: Det nystartade bolaget Connecting Stockholm tar över tunnelbanan efter MTR 2025. Det kanske låter som ett företag med lokal förankring men huvudägaren är ett skandalbolag från Storbritannien som heter Go-Ahead. De misskötte sitt uppdrag till den grad att Storbritanniens regering 2021 tvingades åternationalisera bolagets tågnätverk.

Jannis Konstantis, klubbordförande i Sekos klubb 111 drar den sunda slutsatsen att det är lönlöst att jämföra om det nya bolaget är bättre än MTR – de privata bolagen måste bort och kollektivtrafiken behöver tas tillbaka i offentlig regi.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/efter-fiasko-i-england-nu-tar-hart-kritiserat-bolag-over-stockholms-tunnelbana

https://arbetet.se/2024/01/29/har-ar-det-kritiserade-bolaget-som-tar-over-stockholms-tunnelbana/

 

Uppdatering 1 november 2023: SL bryter kontraktet i förtid med MTR och nu tar SJ över driften för pendeltågen istället. Det är en framgång att få bort MTR från pendeltågen. Men kravet att vinstintresset måste försvinna från kollektivtrafiken förblir aktuellt även när SJ tar över.
https://www.mitti.se/nyheter/sl-bryter-med-mtr-redan-nu--sj-tar-over-i-mars-6.3.184522.ddc07379d4

 

Alla som haft att göra med Stockholms kollektivtrafik senaste året vet vad som gäller. Det har varit kaos. Men det finns en lösning som nu har goda möjligheter att bli verklighet. Det är dags att ta tillbaka SL-trafiken i offentlig regi – utan vinstintresse!

 

Till Trafikregionrådet Anton Fendert (MP):

Stockholm behöver en pålitlig, säker och tillgänglig kollektivtrafik. Det är ett grundläggande behov för en stad som aktivt arbetar för att nå sina klimatmål genom minskad bilism. Det första steget för att få den kollektivtrafik vi vill ha är att ta tillbaka kontrollen över den.  

Därför kräver vi: Ta tillbaka SL-trafiken i offentlig regi, och gör det utan vinstintresse.

Du har nu ett gyllene tillfälle att vinna tillbaka väljarnas förtroende. Visa politisk handlingskraft och ta ditt ansvar som Trafikregionråd. Det har varit 30 år av konstanta försämringar till följd av privatiseringar och upphandlingar. Nu har du chansen att vända trenden. Ta tillbaka SL i offentlig regi!

 

Arbetarna i kollektivtrafiken är redan igång med att driva frågan och Seko står bakom dem. [1] Även det rödgröna styret i regionen är delvis med på banan. De ska nu utreda ifall pendeltåget ska drivas i offentlig regi från och med 2026 efter upphandlingshaveriet med MTR. [2] Nu behöver vi stockholmare också höja våra röster – det är dags att få bort  vinstdrivande bolag som MTR vars modell för lönsamhet alltför länge fått gå ut över arbetare och resenärer.

Varför skulle det vara bättre att driva kollektivtrafiken i offentlig regi?
Det finns självklart en risk att samma lönsamhetstänk skulle finnas kvar även om regionen gör sig av med de privata företagen. Därför kräver vi även att driften av kollektivtrafiken i offentlig regi sker utan vinstintresse. Det skulle möjliggöra:
- att arbetarnas och resenärernas intressen kan prioriteras,
- att ingen tummar på trafiksäkerheten för att spara pengar,
- att den demokratiska kontrollen över kollektivtrafiken stärks.

Skriv under nu!

Källor:

[1] Arbetet, Ta tillbaka kollektivtrafiken i offentlig regi:
https://arbetet.se/2023/10/26/ta-tillbaka-kollektivtrafiken-i-egen-regi/ 

[2] Mitti, SL utreder att ta över pendeltågstrafiken från MTR: https://www.mitti.se/nyheter/sl-utreder-att-ta-over-pendeltagstrafiken-fran-mtr-6.3.180004.2d94637c84

Andra sätt att donera


Om du inte vill använda formuläret kan du donera genom att öppna din Swishapp på mobilen och skicka pengar till vårt nummer som är: 123 395 1381


Du kan också donera via bankgiro. Vi har nummer 801-8764 och vår bank är Handelsbanken.


Skiftet vill vara transparenta med hur vi spenderar din generösa gåva. Läs mer om vår donationstransparens.