2 613 av 5 000 underskrifter

Vi är många som vill stoppa klimatförändringarna genom att ändra våra vanor och genom att påverka politiska beslut. Politiker har en alltför långsam takt, men det finns ofta en ärlig vilja att ställa om samhället. Men sen finns det branscher vars hela affärsidé eldar på klimatkrisen. Ingen förändring är möjlig så länge fossilbolagen tillåts härja fritt. [1]

Till regeringen

Vi som skriver under vill att företaget Lundin Energy helt läggs ner - för oss är de svenska representanter för den globala fossilindustrin. Våra protester kommer inte att kunna stoppa Lundin på egen hand, men vi kan öppna för ett förbud för klimatförstörande verksamhet. Människor engagerar sig över hela jordklotet mot klimatbovarna. Det är dags att vi sätter stopp för de som finns på hemmaplan.

Företag som vill öka förbränningen av fossila bränslen till varje pris för att skapa vinst åt sina ägare oavsett vad konsekvenserna blir. Företag som öppnar upp nya oljefält och fossilgasreserver. Företag som cashar in på planetens förstörelse.

Lundin Energy hette tidigare Lundin Petroleum och innan dess Lundin Oil. De är ökända för folkrättsbrotten i Ogaden där tusentals mördades och tiotusentals tvingades på flykt där oljeborrarna skulle in. Idag är fokuset på att pumpa upp så mycket olja som möjligt ur Nordsjön utanför Norge. Deras affärsmodell förutsätter att det går sämre och sämre för klimatet. Parisavtalet, klimatlagen och alla andra bestämmelser för att skydda klimatet blir tandlösa så länge fossilindustrin fortsätter att expandera.

Det här förstår förstås Lundin. Därför satsar man stort på lågkoldioxidutvinning (!) av olja, på att sponsra tennisungdomar och genom att äga anrika auktionshuset Bukowskis. Allt som drar bort fokus från klimatförändringarna används.

  • Men utsläppen vid utvinning av olja är inte huvudproblemet - utan att fossila bränslen grävs upp och förbränns.

  • Tennisungdomarna lever också i en värld med stigande havsnivåer och förvärrat extremväder.

  • Ingen tjusig miljontavla i världen kommer att kunna dra blickarna från klimatkrisen.

[1] Aftonbladet, "Sluta 'langa' olja i vårt namn, Lundin" https://www.aftonbladet.se/debatt/a/OQnnPE/sluta-langa-olja-i-vart-namn-lundin-energy

Tack för din insats! Nästa steg? Dela!

Du skriver under detta som Inte du? Klicka här